Jump to content


Photo

Časopis Dnevnik - 7. 10. 2009


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 draftsman

draftsman

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 319 posts
  • Location:Slovenia

Posted 24 October 2009 - 03:48 AM

Pred kratkim je bil imenovan nov direktor vladnega Urada za verske skupnosti (UVS). To je Aleš Gulič, nekdanji poslanec LDS, ki je v zadnjem mandatu dvakrat vložil t.im. Guličev predlog verskega zakona v parlamentarno proceduro (predlog je pripravila Budistična kongregacija Dharmaling). Guličevo imenovanje je sprožilo veliko protestov s strani največje verske skupnosti Katoliške cerkve (za Dharmalingovo mnenje o Guličevem imenovanju glej Rinpočejev prispevek na blogu - v angleščini).

Novo imenovani direktor UVS je organiziral medijsko zelo pokrito srečanje s predstavniki registriranih verskih skupnosti. Tudi časopis Dnevnik je poročal o dogodku. Spodaj je odlomek, ki se nanaša na Rinpočejev prispevek.

"Borut Pahor je pozval udeležence posveta, naj izkoristijo njegovo prisotnost in spregovorijo o svojih problemih. Za to se je po nelagodni tišini odločil le budistični lama Shenpen Rinpoče, drugi so o svojih težavah govorili po premierjevem odhodu. Lamo je zanimalo, ali so v vladi preučili predloge njihove skupnosti za spremembo spornih členov zakona o verski svobodi in ali so sploh pripravljeni odpreti pandorino skrinjico teh problemov. Pahor je odgovoril, da si "želi zakon, v katerem bi se prepoznale vse VS, toda zdaj mora to skrinjico najprej odpreti in zapreti ustavno sodišče". Kasneje se je lama oglasil še enkrat in bil zelo kritičen do izvajanja duhovne oskrbe v bolnišnicah in zaporih. Kot je povedal, si njihovi verniki včasih ne upajo prositi za posredovanje zdravstvenih delavcev, saj se ti tem prošnjam posmehujejo. Po njegovem bi moral vsak bolnik dobiti brošuro, v kateri bi se lahko seznanil s pravicami in možnostmi, ki jih ima, obiskovanje duhovnikov in duhovnih spremljevalcev pa bi lahko olajšali z izdelavo registra obiskovalcev."

Članek: Za Guliča čestitke in velika pričakovanja: Na uvodnem srečanju zadovoljstvo na obeh straneh (Ranka Ivelja, časopis Dnevnik, 7. 10. 2009). Celoten članek je dostopen tule: http://www.dnevnik.s...vnik/1042305048
In the vastness of the sky, without center or edges, the sun shines, illuminating all things without choosing. This is the way you should help beings. Shabkar Tsogdruk Rangdröl (1781-1851)
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users