Jump to content


Photo

Buda


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Jay

Jay

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 0 posts

Posted 22 July 2006 - 04:57 PM

Pozdravljeni!

Pozabil sem, kje sem prebral naslednji citat
(prosto po spominu)

"Povedal sem vam vse kar sem hotel,
toda eni stvari ne verjemite,
če se ne prepričate, da je res;
če mislite, da ni, prosim takoj pozabite,
če pa mislite, da je, pa jo boste verjetno uporabljali."

Mi lahko, prosim, kdo napiše referenco tega citata.

Lep dan vsem,
Mitja

#2 Guest_Ani.Chodron_*

Guest_Ani.Chodron_*
  • Guests

Posted 27 July 2006 - 01:37 PM

Taši Delek,

ta tema se v Budovih govorih pojavlja pogosto in je tudi pogosto citirana, a običajno brez virov. Nekaj stvari sem le uspela izbrskati in upam, da bodo prišle prav. Za dvojezične sem dodala še nekaj povezav v angleščini.

Vaš citat me spominja na tri znamenite odlomke:

1. Analiza zlata

"O, bikšuji in modreci,
prav kakor bi zlatar preizkusil svoje zlato
z obžiganjem, vrezovanjem in drgnjenjem,
tako morate proučiti moje besede in jih sprejeti,
ne pa zgolj iz spoštovanja do mene."

Citat najdete v: His Holiness the Dalai Lama: Dzogchen: The Heart Essence of the Great Perfection, Snow Lion Publications: http://www.snowlionp...pages/N54_2.php Podoben citat je mogoče najti tudi v: His Holiness: How to Practice, Random house, v slovenskem prevodu: Pot do sreče, založba Učila International. Ti dve knjigi najdete tudi v Dharmalingovi spletni knjižnici.
Kolikor mi je znano, citat izvira iz sutre po imenu Jnanasara Samuccaya (ali Jinanasara Samuccaya), ki jo je zapisal velik učenjak in Nagardžunov (Nagarjuna) učenec Arjadeva (Aryadeva). Najdete pa ga lahko tudi v Ghanavyuhasutri (sanskrt; tibetansko: sTug-po bkod-pa'i mdo; angleško: A Sutra (on Pure Realms) Spread Out in a Dense Array).

2. Kriteriji sprejemanja

"Ne opirajte se na tisto, kar ste se naučili, ker ste to slišali znova in znova; niti na tradicijo; niti na to, kar se govori; niti na to, kar je zapisano v spisih; niti na domnevo; niti na aksiom; niti na bleščečo sklepanje; niti na pristranskost do pojma, o katerem razglabljate; niti na domnevne sposobnosti drugega; niti na podlagi spoštljivega obzira: "Ta menih je naš učitelj." Kalame, ko sami pri sebi veste: "Te stvari so dobre; te stvari niso graje vredne; te stvari hvalijo modri; ko jih poprimemo in jih motrimo, te stvari vodijo v dobrobit in srečo - lotite se jih in vztrajajte v njih."

Citat najdete v Kalama Sutri, oz. v Paliju Kālāma Sutti. Zgornji citat je vzet iz: http://buddhism.kala...lama_sutra.html

3. Štiri opore

"Ne zanašajte se na posameznika, ampak na učenja:
Pri učenjih se ne zanašajte le na besede, ampak na pomen, na katerem so osnovana.
Pri pomenu se ne zanašajte le na začasen, ampak na trajen pomen.
Pri trajnem pomenu se ne zanašajte na običajno zavest, ampak na zavedanje o Modrosti."

Citat je iz prve navedene knjige, več pa lahko preberete tudi tukaj: HH Dalai Lama: Essential Teachings. Wisdom Publ.: http://www.wisdom-bo...?CatNumber=8755
Ta vodila so vzeta iz Mahajana Sutre Lamkare (Mahayana Sutra Lamkara, Ornament of the Sutras), ki jo je Maitreja (Maitreya) narekoval Asangi (Asanga).

Budizem resnično spodbuja razmišljanje s svojo glavo; in da tisto, kar prepoznamo kot vrednoto vnesemo v prakso vsakdanjega življenja. Skozi stoletja so menihi debatirali o najpomembnejših vidikih Nauka. Tisti, ki so debato zgubili, so se pogosto spreobrnili v tradicijo, ki uči bolj logično konsistenten sistem.

Vse dobro,
chödrön
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users