Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
draftsman

Dnevnik-objektiv-15.9.07

Recommended Posts

Rinpočejev odgovor na članek dr. Jožeta Pirjevca (spodaj originalni citat omenjenega zgodovinarja).

 

Nenavadno pojmovanje laičnosti

 

sobota, 15.09.2007

Tekst: Lama Shenphen Rinpoče

 

Dr. Jože Pirjevec v svojem članku Razmišljanje in pričevanje, objavljenem v zadnji izdaji Dnevnikovega Objektiva 1. septembra 2007, izraža zadovoljstvo ob kitajskem uničenju "fevdalne teokracije" v Tibetu. Začuden sem, da je mogoče prezreti dejstvo, da je kitajska vojska v Tibetu uničila tibetansko kulturo in kršila osnovne človekove pravice, kar počne še danes. "Kulturna revolucija" je uničila njihovo svobodo, njihovo kulturo, celo njihovo pravico do šolanja v lastnem jeziku (prisiljeni so, da se učijo samo kitajščine), jih oropala dela, zdravniške oskrbe, vzpostavila številčno premoč z odkrito željo, da jih prežene z njihove zemlje, itd.

 

Je uničenje vseh upov v prihodnost način reševanja mladih? So množični pokoli, v katerih je bilo ubitih skoraj 1,5 milijona Tibetancev, razstreljenih več kot 6000 hramov kulture, kraje, posilstva, mučenje, tisto, čemur g. Pirjevec pravi prinašanje nekaj laične miselnosti? Pomeni laična miselnost zavračanje vsakega znamenja vere in slepo sledenje kapitalizmu za ceno osnovnih človeških vrednot? Nenavadno pojmovanje laične miselnosti. Avtor bi moral malo bolje raziskati dejansko situacijo v Tibetu in razumeti, da zgodovine ne gre iskati zgolj v knjigah in na lagodnih popotovanjih. To je mogoče najti predvsem v srcih in zavesti ljudi.

 

Najlepša hvala. V upanju na razumevanje vas lepo pozdravljam

 

-----------------------------

 

Richard Dawkins The God Delusion, Black Swan

Razmišljanje in pricevanje

Tolažilni ideji o Bogu, ki v zameno za vero obljublja vecno življenje, se dolgo nisem mogel odpovedati

 

sobota, 01.09.2007

Tekst: Jože Pirjevec

 

Lani sem med potovanjem po Tibetu bral uspešnico S. Harrisa, naslovljeno Konec vere: religija, terorizem in bodočnost razuma. Moram reči, da je bila v svojem ikonoklazmu dobrodošel antipod šamanski verziji budizma, s katerim sem se srečeval na "strehi sveta". Templji, prenatrpani s kultnimi predmeti, zatohli od jakovega masla, ki je dajalo netiva svetilkam, oblegani od množice vernikov, prepričanih, da si lahko s kupi bankovcev zagotovijo naklonjenost tega ali onega božanstva, so bili po svoje zanimivi, a tudi odbijajoči.

 

Ko sem videl, kako se ljudje v maničnem obredu mečejo po tleh, razpirajo roke v molitev, se dvigajo, priklanjajo, in to stokrat in stokrat ponavljajo, da so vsi krvavi, sem začel sam pri sebi razpletati marsikatero pregrešno misel. Spraševal sem se, kakšen bi bil Tibet šele, če bi Kitajci ne uničili fevdalne teokracije dalajlame in bi vanj ne prinesli vsaj nekaj laične miselnosti. Nisem dvomil, da so pri tem kršili marsikatero človeško pravico, nisem pa mogel spregledati dejstva, da so na tisoče mladih rešili samostanske ječe in jim dali možnost, da se ozrejo po svetu brez plašnic podedovanega praznoverja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...