Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

Tibetanski Priročnik Za Zdravilce

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Prek poštnega seznama je bilo danes razposlano po spletu vabilo na delavnico po imenu "Uporaba tibetanskih modrosti in veščin samopomoči in pomoči drugim", ki jo bo vodil Damjan Plut. Glavni poudarek bo na lajšanju bolečine in revmatizmu, pa vendar Plutova spletna stran ne omenja nikakršnih medicinskih kvalifikacij, le to, da ima "naraven dar" za zdravljenje, ki se je razvijal skozi "različne tečaje".

 

Še zanimivejša je knjiga, ki jo je prevedel in priredil isti avtor "Tibetanski priročnik za zdravilce". Govori o kristalih, pojočih skodelicah, "zdravilni palici", čakrah, zdravljenju "slabe energije", epilepsije, možganske kapi, astme itd. Razlaga, da je "naloga zdravilca spremeniti negativno energijo". Napisana je kot navodilo "vsem ljudem, ki želijo postati zdravilci" ter pojasnjuje kako ravnati s pacientom. Na razpolago je za 12 - (CD) ali za 19,57 - (knjiga) + poštnina.

 

Na Angleškem forumu je Lama Shenphen Rinpoče odgovoril:

"Po 25 letih stika s Tibetanci v tem življenju, ko sem zdravilec, in po prejšnjem življenju v Tibetu, ki je bilo prav tako posvečeno zdravljenju, lahko s precejšnjo gotovostjo rečem, da ni kaj takega v Tibetu ali med Tibetanci nikoli obstajalo. Celo "zdravilne pojoče skodelice" so zahodni izum.

 

Obstajajo izčrpne knjige in urjenja tibetanske medicine, študij pulza, rastlin, anatomije, astrologije itd., uokvirjene v poseben urnik znotraj Astro-medicinskega inštituta v Dharamsali. Vendar ni nikakršnega "Tibetanskega zdravilskega priročnika"!

 

Da je danes nekaj "in", "cool", magično, mora biti tibetansko. Vendar je to poneverba, ki jo širijo šarlatani, ki iščejo moč, slavo ali denar.

Ljudi ne bi smele zaslepiti zgolj besede, raziskovati bi morali ali imajo takšne zadeve kakšne korenine, kakšno pristno tradicijo, preden začnejo verjeti vanje.

 

Opomba: kar sem zapisal zgoraj, so splošne pripombe in spodbuda k raziskovanju, ne glede na ime, ki ga nosi oseba, knjiga ali delavnica. To ni mišljeno kot osebni napad na avtorja omenjene knjige, ki ga ne poznam osebno."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...