Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

Dalajlama Je Bil V Raziskavi O Svetovnih Voditeljih Najbolje Ocenjen

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Dalajlama je v raziskavi o svetovnih voditeljih najbolje ocenjen

John C. Freed, International Herald Tribune

Paris, Francija, 27. november 2008

 

Anketa med zahodnoevropejci in Američani, ki je bila objavljena prejšnji petek, je pokazala, da je Dalajlama najbolj spoštovan svetovni voditelj, medtem ko je Angela Merkel najboljša v združevanju spoštovanosti in vpliva na svet.

 

To sta bili dve od prvih ugotovitev nove raziskave "Svetovni voditelji", ki jo bosta na vsaka dva meseca izvajala Harris Interactive za International Herald Tribune ter informativni program France 24.

 

Rezultati raziskave, ki je potekala med šestimi državami se ostro razlikujejo glede na to, ali so anketiranci bodisi iz Anglije ali Amerike bodisi iz Francije, Nemčije, Italije ali Španije.

 

Na primer, delež anketirancev, ki ima "zelo dobro" ali "še kar dobro" mnenje o Marklovi na kontinentalni Evropi sega od 59 do 73 odstotkov, v ZDA in Veliki Britaniji pa je dosegel le 30 odstotkov. Pri vprašanju vplivnosti je 66 do 77 odstotkov kontinentalnih Evropejcev ocenilo, da ima Merklova "nekaj" ali "precej" vpliva, medtem, ko je to izjavil le eden od treh Britancev in Američanov.

 

Nobenega nesoglasja ni o tem, kateri svetovni voditelj je najvplivnejši: predsednik George W. Bush. Prav tako ni večjega razkola glede spoštovanja do njega: dosledno je bil ocenjen blizu dna. Enako velja za Vladimirja Putina, ruskega ministrskega predsednika.

 

Med ostalimi voditelji sta dva dosegla vrh lestvice moči, a tudi vrh spoštovanosti: Merklova in francoski predsednik Nicolas Sarkozy, čeprav sta oba dobila višje ocene na kontinentu kot drugod.

 

Dalajlama, izgnani duhovni voditelj Tibeta, je ocenjen kot najbolj spoštovan svetovni voditelj, v glavnem z veliko večini v vsaki državi, čeprav ga je v Združenih državah prehitel bivši angleški ministrski predsednik Tony Blair. Blariovo splošno svetovno uvrstitev znižujejo slabe ocene v njegovi domači deželi in Španiji.

 

Drugi svetovni voditelj, ki se je uvrstil blizu vrha priljubljenosti je papež Benedikt XVI. Da sta se dva verska voditelja uvrstila med prvo peterico, je presenetilo Brenta Scowcrofta, bivšega svetovalca ZDA za nacionalno varnost, ki ga je France 24 v oddaji "Govorice Pariza" spraševala o rezultatih raziskave.

 

"To govori o tem, da svet hrepeni po, če že ne verskem, pa vsaj humanističnem pristopu, ki postavlja religijo - ali, če želite, skrb in zanimanje za bližnjega - na prioritetno mesto," je povedal Scowcroft.

 

Anketiranci so bili zaprošeni, da podajo svoje splošno mnenje o 19 svetovnih voditeljih, od Ban Ki Moona, generalnega sekretarja Združenih narodov, do sirskega predsednika Bashara al-Assada, ter o tem, kakšen je po njihovem mnenju globalni vpliv vsakega posameznega voditelja. Čeprav je bila Busheva uvrstitev na lestvici spoštovanja nizka, pa ni bila na samem dnu: ta točka pripada iranskemu predsedniku Mahmoudu Ahmadinejadu.

 

Drugi, ki so pristali blizu dna so Putin, Assad, kubanski Fidel Castro, venezuelski Hugo Chà¡vez, ruski Medvedev in kitajski Hu Jintao.

 

Patrick Van Bloeme, izvršni direktor za Francijo pri Harris Interactive, je povedal, da bo nova raziskava omogočala sledenje različnim voditeljem skozi čas, kar je dolgoletna praksa med izvajalci anket, ki ocenjujejo priljubljenost nacionalnih voditeljev v njihovih deželah. Nova raziskava pa bo prva, ki bo vzporedno ocenjevala priljubljenost voditeljev v različnih deželah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...