Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
draftsman

Časopis Dnevnik - 6. 11. 2008

Recommended Posts

Tik pred koncem mandata je prejšnja vlada sprejela dva pravilnika o versko duhovni oskrbi v bolnišnicah in zaporih. Časopis Dnevnik se je s tem v zvezi obrnil na Lamo Shenpen Rinpočeja za komentar. Spodaj si lahko preberete bistveni odlomek iz omenjenega članka, tukaj pa je povezava do celotnega članka. Na spletu pa lahko preberete tudi pismo o versko duhovni oskrbi v bolnišnicah, ki ga je Budistična kongregacija Dharmaling poslala na različne naslove.

 

Bistveni del Dnevnikovega članka v sloveniščini:

 

Povsem drugače pa menijo v nekaterih manjših verskih skupnostih, na primer v budistični kongregaciji Dharmaling. "Pravilnika o duhovni oskrbi v bolnišnicah, zaporih in sorodnih ustanovah sta še zadnji poskus te vlade, da bi z državnimi službami dodatno privilegirala katoliško cerkev," je včeraj za Dnevnik povedal predstojnik skupnosti lama Shenpen Rinpoče.

 

Rinpoče je prepričan, da sta oba pravilnika v neskladju z ustavnim načelom o ločitvi cerkve od države. Opozarja tudi, da je ustavno sodišče že odločilo, da popisni podatki ne smejo biti podlaga za izpeljevanje določenih pravic in obveznosti na njihovi podlagi. Število pripadnikov katoliške veroizpovedi zato nikakor ne more biti merilo, na podlagi katerega bi zaposlovali katoliške duhovnike. Nesprejemljivo se mu zdi tudi to, da ni v pravilnikih niti ene besede namenjene skrbi za uresničevanje verskih pravic pripadnikov manjših verskih skupnosti.

 

Sicer pa bi lahko po njegovem versko duhovno oskrbo v omenjenih zavodih organizirali tako, da ne bi kršili ustave. "Pooblaščenim predstavnikom verskih skupnosti bi lahko država poravnala prevoz in podobne stroške, to bi zadoščalo," meni Rinpoče, ki se ob tem čudi, da namerava država plačevati za storitve duhovnikov, čeprav nekatere bolnišnice nimajo dovolj denarja niti za medicinsko oskrbo bolnikov.

 

Povsem nedomišljena so po njegovem mnenju tudi merila za zaposlovanje duhovnikov. "Število hospitaliziranih bolnikov nima prav nič skupnega s številom bolnikov, ki potrebujejo versko duhovno oskrbo različnih verskih skupnosti." Rinpoče ob tem opozarja, da je Guličev zakon o verski svobodi ta vprašanja uredil veliko bolje, in dodaja: "Upam, da bo nova vlada nemudoma razveljavila oba pravilnika. Če tega ne bo storila, predlagam državljanom, ki se ne strinjajo, da država z njihovim denarjem financira versko oskrbo, da v znamenje protesta prenehajo plačevati davke, dokler država ne umakne spornih pravilnikov."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...