Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
draftsman

Časopis Dnevnik - 7. 10. 2009

Recommended Posts

Pred kratkim je bil imenovan nov direktor vladnega Urada za verske skupnosti (UVS). To je Aleš Gulič, nekdanji poslanec LDS, ki je v zadnjem mandatu dvakrat vložil t.im. Guličev predlog verskega zakona v parlamentarno proceduro (predlog je pripravila Budistična kongregacija Dharmaling). Guličevo imenovanje je sprožilo veliko protestov s strani največje verske skupnosti Katoliške cerkve (za Dharmalingovo mnenje o Guličevem imenovanju glej Rinpočejev prispevek na blogu - v angleščini).

 

Novo imenovani direktor UVS je organiziral medijsko zelo pokrito srečanje s predstavniki registriranih verskih skupnosti. Tudi časopis Dnevnik je poročal o dogodku. Spodaj je odlomek, ki se nanaša na Rinpočejev prispevek.

 

"Borut Pahor je pozval udeležence posveta, naj izkoristijo njegovo prisotnost in spregovorijo o svojih problemih. Za to se je po nelagodni tišini odločil le budistični lama Shenpen Rinpoče, drugi so o svojih težavah govorili po premierjevem odhodu. Lamo je zanimalo, ali so v vladi preučili predloge njihove skupnosti za spremembo spornih členov zakona o verski svobodi in ali so sploh pripravljeni odpreti pandorino skrinjico teh problemov. Pahor je odgovoril, da si "želi zakon, v katerem bi se prepoznale vse VS, toda zdaj mora to skrinjico najprej odpreti in zapreti ustavno sodišče". Kasneje se je lama oglasil še enkrat in bil zelo kritičen do izvajanja duhovne oskrbe v bolnišnicah in zaporih. Kot je povedal, si njihovi verniki včasih ne upajo prositi za posredovanje zdravstvenih delavcev, saj se ti tem prošnjam posmehujejo. Po njegovem bi moral vsak bolnik dobiti brošuro, v kateri bi se lahko seznanil s pravicami in možnostmi, ki jih ima, obiskovanje duhovnikov in duhovnih spremljevalcev pa bi lahko olajšali z izdelavo registra obiskovalcev."

 

Članek: Za Guliča čestitke in velika pričakovanja: Na uvodnem srečanju zadovoljstvo na obeh straneh (Ranka Ivelja, časopis Dnevnik, 7. 10. 2009). Celoten članek je dostopen tule: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042305048

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...