Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Shenpen.Rinpoche

Vegetarijanski Obroki

Recommended Posts

PRIPOMBE BUDISTIČNE KONGREGACIJE DHARMALING

K PREDLOGU ZAKONA O ŠOLSKI PREHRANI

 

 

---Vegetarijanski obroki---

 

Predlog zakona o šolski prehrani zasleduje različne cilje (3. člen predloga zakona). Med omenjenimi cilji so tudi “razvijanje zavesti o zdravi prehrani in kulturi prehranjevanja; vzgajanje in izobraževanje za odgovoren odnos do sebe, svojega zdravja in okolja ter omogočanje učencem in dijakom dostopnost do šolske prehrane.”

 

Ustava RS med drugim določa, da imajo starši pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. Usmerjanje glede verske in moralne vzgoje mora biti v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge opredelitve ali prepričanja (tretji odstavek 41. člena Ustave). Posebej velja poudariti, da je ta pravica staršev s primerjalno pravnega vidika v slovenskem ustavnem sistemu dokaj široko zastavljena.

 

Del verske in moralne vzgoje je tudi izbira ustrezne prehrane. Marsikatera religija (vključno z budizmom) spodbuja strpen odnos do živali (svetost življenja, prepoved ubijanja vseh bitij, ne le ljudi) ter posledično vegetarijansko prehranjevanje (torej izbiro prehrane, pri pripravi katere ni ubita nobena žival). Podoben odnos do živali gojijo tudi nekateri ateisti (za katere je to del moralne, ne pa verske vzgoje).

 

Nobenega dvoma ni, da je možno zagotoviti zdravo vegetarijansko prehrano že za majhne otroke, kolikor je uravnotežena in raznovrstna. Manjkajoče elemente je moč zagotoviti s sirom in drugimi mlečnimi proizvodi ter jajci (večji problem predstavlja veganstvo, ki ga sicer ne zagovarjamo - v tem primeru pa je treba bolj paziti na več manjkajočih elementov, kot so vitamin B12, vitamin D, kalcij, jod in omega 3 maščobne kisline). Pri vegetarijanski prehrani je potrebno skrbeti tudi za pravilno sestavo konkretnih obrokov – soja npr. ni primerna za fante, saj dolgoročno lahko povzroči hormonsko neravnovesje ipd.

 

Ni zanemarljivo tudi dejstvo, da v mesu najdemo ostanke zdravil za živali (antibiotiki ipd.), mesna prehrana dokazano povzroča raka na črevesju, posredno pa pripomore k segrevanju ozračja in podnebnim spremembam, saj je ravno množična živinoreja med največjimi krivci za izpuste CO2 v ozračje (vsekakor bo glede na povedano nekoliko nenavadno, kolikor t.im. ekošole svojim učencem ne bodo zagotavljale vegetarijanskih obrokov).

 

Ker je torej možno sestaviti zdrave obroke vegetarijanske prehrane za otroke (o čemer nenazadnje pričajo generacije, ki so v Sloveniji in drugje po svetu že odrasle s takšno prehrano), mora država staršem zagotoviti možnost izbire ter jim dati priložnost, da otrokom v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo versko in moralno vzgojo tudi na tem področju.

 

Trenutno stanje v Sloveniji je dokaj kaotično. Kot je poročal časopis Dnevnik, se šole znajdejo po svoje. Vegetarijanskih otrok je v urbanem okolju približno 10 %, a nekatere šole zagotavljajo le brezmesne malice, ne pa kosil (npr. OŠ Ledina), druge ne zagotavljajo “posebnih tofujevih ipd. vegetarijanskih jedi” (OŠ Nove Fužine), tretje se prilagajo po svojih najboljših močeh (OŠ Karel Destovnik Kajuh in OŠ Trnovo). Nekateri ravnatelji pa svojevoljno zavračajo kakršno koli možnost uvedbe vegetarijanske prehrane in pri tem izrecno podcenjujejo pravico staršev do vzgoje otrok v skladu z njihovim svetovnim nazorom. Potrebne so torej jasne zakonske določbe glede zagotavljanja vegetarijanske prehrane v šolah.

 

Potrebno je poudariti tudi, da šolam ne bi smelo biti težko pripraviti vegetarijanskih obrokov. V obrazložitvi predloga zakona piše npr. da imajo osnovne šole “pretežno lastne in centralne kuhinje, v manjšem deležu pa tudi razdeljevalne.” Zlasti v urbanem okolju bi moralo biti sorazmerno enostavno zagotoviti vegetarijanske obroke. Nenazadnje je pod prejšnjo vlado prišlo do veliko bolj radikalne spremembe, ko je bilo potrebno vsakemu dijaku zagotoviti topel obrok.

 

Predloga Zakona o šolski prehrani ne govori o zagotavljanju vegetarijanske prehrane, niti med cilji ne omenja omogočanja staršem, da otroke vzgajajo v skladu s svojimi prepričanji (torej tudi v spoštovanju do nedotakljivosti življenja vseh bitij). Prav tako vegetarijanski obroki niso upoštevani v ostalih določbah predloga zakona (tudi npr. pri globah predpisanih za šolo, ki ne bi organizirala vegetarijanskega obroka).

 

Kolikor se to ne bo spremenilo (kolikor torej v predlog ne bo vključena jasna obveza, naj šole zagotavljajo vse vegetarijanske obroke – zajtrk, malice in kosilo) in bo posledično kršena pravica staršev iz 41. člena Ustave, bo Zakon o šolski prehrani brez dvoma predmet ustavne presoje s strani tistih staršev, ki bodo izkazali pravni interes. Takšni ustavni pobudi pa bodo priložene tudi te pripombe, kot dokaz, da je bil predlagatelj zakona pravočasno obveščen o možnosti dopolnitve pomanjkljivih določb.

 

Ljubljana, 25. 11. 2009

Predstojnik Budistične kongregacije Dharmaling

Lama Shenpen Rinpoče

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaz sem po vaši spodbudi stopla do tajništva v OŠ Horjul in kasneje do diabetičarke. Tako, da imajo otroci lahko brezmesno malico. Otrok je bil sprva včasih razočaran, ker je imel občutek, da jim dajo slabšo malico, kot drugim, sedaj pa so se zgodile spremembe in je z malico zadovoljen. Dobil je tudi sojine polpete z zelenjavo in podobno.

 

Vse dobro,

 

Kyidzom

Share this post


Link to post
Share on other sites

The law about food in schools is now at the government: judging by the quick check (ctrl+f vege) the ministry completely ignored our remarks :rolleyes: .

 

To find the proposal of the law, go here http://www.vlada.si/si/delo_vlade/gradiva_v_obravnavi/ and then search a part of the name of the law (Zakon o šolski prehrani) with ctrl+f.

 

----

 

Zakon o šolski prehrani je zdaj na vladi - sodeč po hitrem pregledu (ctrl+f vege), je ministrstvo povsem ignoriralo naše pripombe :rolleyes: .

 

Predlog zakona poiščete tako, da greste sem http://www.vlada.si/si/delo_vlade/gradiva_v_obravnavi/ in potem iščete del imena zakona (Zakon o šolski prehrani) s ctrl+f.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...