Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Kyidzom

Zloraba

Recommended Posts

Že nekaj časa razmišljam, da bi napisala svoje doživetje. Rada bi pisala v angleščini, vendar bi najverjetneje izgubilo bistvo in smisel. Zato pišem v slovenščini.

Nimam ravno veliko kvalitet, znam pa, vsaj dozdeva se mi tako, napisati, kar mi leži na duši. Znam govoriti, bolj kot znam živeti.

No zakaj se javno slačiti, od kje ta bolna potreba. Verjetno je vzrokov zanjo več, vendar upam si verejti, da je glavni razlog, da se tu odpiram ta, da bi komu, ki ima podobna nagnjenja, dala ogledalo.

Budizem me je povsem prevzel, njegova logičnost, racionalnost in uporabnost. Zdelo se mi je, kot da sem dobila ključe od vseh vrat in da mi je bilo omogočeno, da postanem nekdo drug, pobegnem iz svojih omejitev, svojega karakterja.

Pri tem sem pretiravala. Močno pretiravala. Res močno pretiravala.

Obveznosti so čakale, jaz pa sem poslušala različne Lame na You tubu. Pomembne obveznosti, ki omogočajo dostojno življenje moji družini. Brala sem knjige, poslušala sutre, vstajala res zgodaj, da bi lahko meditirala. Medtem, ko sem kuhala, sem poslušala sutre, notranji pogovori so bili polni razmišljanja in filozofiranja o budizmu.

Porinila sem se predaleč. Uporabila prekrasno modrost na napačen način, sebi in drugim v škodo.

In potem sem jo zagledala, igrala se je v dnevni sobi, prišla sem do nje in videla, da mi je tuja in odmaknjena. Sploh je nisem videla, čeprav je bila ves čas v mojem vidnem polju. Kako bi to bolje povedala, da bi me lahko razumeli, nisem našla stik z njo. Hrepenenje, želja, hotenja bo bila neuravnotežena in svojo duhovnost sem živela samo skozi misli, bitij, ki so blizu mene, sploh nisem videla, ne zares.

Kaj sem se naučila?

Naučila sem se, da se lahko moja potreba po begu od stvarnosti in druga potreba, po ubesedanju vsega, kar vidim in doživljam, zakrinkata v interes po duhovnem razvoju.

Jasno mi je, da sem na samem začetku in da bo potrebno še veliko urjenja, ogromno dela, da bom vsaj malo premaknila samo sebe in se oblikovala v bolj konstruktivno bitje. Učim se potrpežljivosti, pozornosti in odgovornosti.

Upam, da bo imel kdo vsaj minimalno korist od moje izpovedi.

 

Vse dobro,

Mihaela

Share this post


Link to post
Share on other sites

Draga Mihaela!

 

Hvala za tvojo odkritost in pogum, da si napisala nekaj kar se je zgodilo meni, njej, njemu..... Jaz bi napisala lahko podobno; le besedo zloraba bi nadomestila npr. z začetniška zaljubljenost, zagnanost, vihravost,ipd. Prvi kontakti z dharmo so vedno zelo močni. N.S. Dalai Lama pogosto pove, da ni priporočljivo spreminjati religije oz. prevzemati nove. Če pa že, se je dobro pripraviti na različne težavice, ... sprememba je strašljiva, ker odkirva novo, neznano, nekaj nad čemer nimamo kontrole.

Sem vesela zate, da si uspela dharmo integrirati v svoje življenje:)

Malo manj pa sem vesela za vse na tem forumu, ki skoraj po enem mesecu ne prispevajo nebenega svojega komentarja, uvida... No, mogoče pa so vse to že presegli.

Še enkrat hvala,da si pokazala ranljiv del sebe in prispevala k človečnosti dharma praktikantov.

Tatjana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Draga Tatjana,

 

hvala za odziv.

 

Šele sedaj sem ga opazila.

 

Verjetno je pot močno povezana s tišino in samoto in se zato nekoliko manj govori o osebnih izkušnjah.

 

Velikokrat z besedami razpršimo energijo, tako si jaz razlagam, da nekoliko manj govorimo o sebi na tem forumu in bolj o splošnih temah.

Jaz sem imela uvid in se mi je zdel pomemben zato sem ga delila.

 

 

Nisem niti pomislila na to, da je to normalen proces,ko gre za spreminjanje religije, zdelo se mi je, da sem že zdavnaj umrla eni religiji( kar pa seveda ni res, saj sem preko genetike in najbližjih ljudi povezana z njo, ne toliko kot z vero, ampak bolj kot tradicijo) in da to drugo niti ne jamljem kot religijo , ampak kot orodnje za napredovanje, ali mogoče kot bolj hitro prevozno sredstvo k cilju, ki pa je bil tako in tako ves čas tu nekje, še veliko preden sem prišla v stik z budizmom.

Sej veš tisto lačno hrepenenje, ki ga nič ne more zadovoljiti.

 

 

Vse dobro,

 

Mihaela

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...