Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Poncho

Razsvetljenje In Ostalo

Recommended Posts

Pozdravljeni,

 

prvič pišem na tem forumu. Budizem spoznavam že nekaj let, vendar samo ljubiteljsko oz. kot hobi, ki me je neizmerno prevzel.

Ker nisem razsvetljen in ker je to izkušnjo nemogoče opisati v katerem od jezikov (kakor sem se podučil), pa me vseeno zanima nekaj glede razsvetljenja, saj konec koncev je tudi to nek moment, ki nekega nebudista spodbudi, da začne razmišljati o budizmu in Učenju Bude Šakjamunija. Na tem mestu se seveda priporočam za kakšno literaturo v slovenščini, čeprav je na internetu veliko objavljenega, ampak v tem morju podatkov je smiselno poiskati neke smernice.

 

Nekako ne razumem (čeprav je to koncept, ki se ga z razumom ne da doumeti) razvsetljenja v tem kontekstu, ko ga nekdo doseže. Piše namreč, da je Buda doživel razsvetljenje pod drevesom v meditacijskem položaju. In vedel je, da je razsvetljen, saj je za tem poiskal nekdanje učence oz. askete, ki sem jim je bil pred tem pridružil (in potem zapustil) in jim o tem govoril. Na zunaj niti ni očitno, da je nekdo razsvetljen, saj to je samo forma.

 

Moje vprašanje je: Buda je potreboval nekaj let, da se je razvestlil oz. dosegel nirvano, obstajajo pa tudi drugi, ki so se hipno razsvetlili. Kaj to pomeni? Bral sem namreč, da se je eden od kitajskih patriarhov (ne vem, če sem sploh uporabil pravi izraz) razsvetlil, ko je bil kot otrok in je nabiral veje v gozdu. Ali to pomeni, da je prišel do konca svoje poti? oziroma zakaj bi potem karkoli nadaljeval in delal na sebi, če si prišel do konca. Doumel si nedoumljivo.

Drugo pa kar mi pride na misel in me je še nekoliko zbegalo pa so besede japonskega učitelja Dogena, ki je rekel, da niti ni nujno, da se bomo svojega razsvetljenja sploh zavedali.

 

Prosim, če mi lahko to kdo bolj natančno razloži o razsvetljenju oz. kako to, da ga nekateri kljub temu, da niso meditirali, dosežejo na tak način - hipno in kaj to pomeni za naprej.

 

vem, da sem pisal o tematiki o kateri bi lahko razpravljali dneve in mesece, ampak če bi mi nekdo na laični osnovi razloži kaj več o razsvetljenju.

 

hvala vsem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ani.Chödrön

Pozdravljeni Poncho,

 

dobrodošli na forumu.

 

O temi, ki vas zanima, sta med drugim razpravljala Njegova svetost Dalajlama in častiti čan mojster Šeng Jen, prevod njunega ga dialoga pa je izšel v Novi reviji (št. 339-341, str. 131-166).

 

Razsvetljenja ne pojmujejo vse budistične šole enako in različna uporaba enake terminologije človeka zlahka zbega.

Vse šole sledijo temeljnim Budovim naukom, ki govorijo o tem, kako prevzeti v svoje roke vajeti svojega uma, da bi se lahko osvobodili iz trpljenja pogojenega rojevanja in umiranja (samsare) in dosegli trajno srečo. Za teravada šolo je izstop iz samsare že konec poti, Razsvetljenje (Nirvana oz. Arhatstvo). V mahajani pa s tem poti še ni konec – premagane so bile vse grobe zatemnitve uma, zdaj so na vrsti vse subtilnejše, skozi deset stopenj poti Bodisatve, vse do popolnega Budovstva.

 

Mahajana budizem se deli na dve veji –postopnejšo (sutrajana, kamor sodita čan in zen budizem) in hitro (vadražajana, kamor sodi tibetanski budizem). Prva temelji na postopnem umirjanju motečih dejavnikov uma in je kot položna pot, ki se počasi vije okoli gore, vse do vrha. Rečeno je, da mora Bodisatva prakticirati najmanj tri dolge eone, da pride do cilja. Hitra pot pa temelji na neposrednem delu z energijami, ki jih je z ustreznim vodstvom in prakso mogoče obvladati in preobraziti. To je strma pot na vrh gore, ki zaradi druge metodologije lahko privede do Razsvetljenja že v enem življenju. Pot do Razsvetljenja vodi od vzpostavljanja trdnih etičnih temeljev skozi vse subtilnejše meditativne tehnike.

 

V besedilih čan ali zen budizma se pojem Razsvetljenje ne nanaša nujno na najvišji cilj, pogosteje je uporabljen kot sinonim za samadhi ali pa zgolj za »aha trenutek«, trenutni minljivi preblisk jasnosti.

 

Kadarkoli kdo govori o hipnem Razsvetljenju, pa naj bo znotraj čan, zen ali tibetanskega budizma, je dobro upoštevati tudi, da ima vsak končni hip svoje predhodno obdobje predpirprav.

 

Lep pozdrav,

 

ani

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdravljena Ani,

 

hvala za razlago, ki mi je razjasnila kar precej neznank :)

 

Z veseljem si bom prebral dialog v Novi reviji in se priporočam tudi za kakšno dodatno literaturo oz. vaše pojasnitve. Zanima me tudi razlika med popolnim Budovstvom in Arhatstvom? Oziroma ali je Buda (Šakjamuni) že kdaj prej v prejšnjih življenjih dosegel Arhatstvo in se potem zavestno odločil, da nadaljuje svojo pot do popolnega Budovstva v nadaljnih življenjih? Zanima me tudi glede napovedi novega Bude - Maitreja (če sem prav napisal), ki se bo pojavil enkrat v prihodnosti, ko bo učenje Bude Šakjamunija zamrlo. Ali to pomeni, da je prihodnji Buda že dosegel Arhatstvo in potem še nadaljuje pot do popolnega Budovstva, ko se bo pojavil na tem svetu kot novi Buda?

 

Zavedam se, da je Buda govoril, da se ne osredotočamo na taka vprašanja, ki ti ne morejo pomagati pri samem razsvetljenju, ampak si štejem svojo radovednost zgolj kot prednost, da si razjasnim nekatera vprašanja :)

 

lep pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ani.Chödrön

Pozdravljeni Poncho,

 

se opravičujem za pozen odgovor. Upala sem, da se bo oglasil še kdo, da ne odgovarjam le jaz. In morda so tudi drugi čakali na druge.

 

Slovenske literature je zaenkrat malo. Splošen odgovor na splošno vprašanje: prevladujejo knjige N. s. Dalajlame, praviloma poljudne, ob tem je pa še za ščep drugih del, predvsem na temo smrti in umiranja.

Morda vam bo prav prišel Dharmalingov slovarček budističnih pojmov, ki ga lahko najdete v meniju na levi strani. Za zdaj je le v angleščini.

 

V tibetanskem budizmu velja, da je Buda Šakjamuni že davno tega dosegel popolno Razsvetljenje in v tem življenju le manifestiral pot, ki vodi do Razsvetljenja. Tako je vsak del njegovega življenja ponazoritev njegovega nauka (npr. rojstvo v kraljevski družini + asketsko življenje, ki privedeta do spoznanja, da je za učinkovit rezultat potrebna srednja pot med vsemi skrajnostmi). Podobno velja tudi za druge zgodovinske Bude, npr. Budo Majtrejo.

Po mahajana budizmu lahko le popolnoma udejanjeni Buda hkrati neposredno zre v naravo pojavov (t. i. Praznino) in obenem v konvencionalno realnost. Zato v nekaterih mahajana besedilih naletite na misel: »Nirvana je samsara, samsara je Nirvana.« Pred popolnim Budovstvom pa tudi za visoke Bodisatve ti dve izkušnji ne moreta biti sočasni.

 

Zavedam se, da je Buda govoril, da se ne osredotočamo na taka vprašanja, ki ti ne morejo pomagati pri samem razsvetljenju, ampak si štejem svojo radovednost zgolj kot prednost, da si razjasnim nekatera vprašanja :)

Če želite, se lahko oglasite na Dharmalingovih 'vprašanjih – odgovorih' (načeloma vsako 1. in 3. soboto v mesecu) – vprašanja so dobrodošla, odgovore pa tam prejmete neposredno od Rinpočeja, kar pomeni, da so bistveno jasnejši in bolj umerjeni po človekovi meri kot moji. Toplo priporočam. :)

 

Lepo vas pozdravljam,

Ani

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...