Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
mavrica

slovenska podjetja, ki izdelkov ne preizkušajo na živalih

Recommended Posts

Taši Delek,

 

na angleškem forumu smo že načeli temo o karmičnih posledicah onesnaževanja in povzročanja trpljenja drugim čutečim bitjem. sem sodi tudi preizkušanje kozmetike, čistil ipd. na živalih, ki je po mojem mnenju povsem nepotrebno in bi se dermatološki preizkusi lahko izvajali povsem drugače, da ne bi povzročali trpljenja drugim živim bitjem. dokaz, da je to mogoče, je kar nekaj podjetij, ki takšen način dela že dolgo upoštevajo. zato mislim, da je pomembna odločitev, ki jo lahko sprejmem, tudi ta, da kupujem izdelke teh slednjih podjetij in tako vsaj posredno neham podpirati nesmiselno mučenje živali. če pa ima takšno podjetje sedež v Sloveniji, pa še toliko bolje - v takem primeru podprem tudi manj onesnaževanja s transportom.

 

koliko pa je takšnih slovenskih podjetij? ko sem se po mejlu s tem vprašanjem obrnila neposredno na podjetja, sem dobila odgovor samo od Ilirije Vedrog (izdelki Subrina, Cvet idr.). oni izdelkov ne preizkušajo na živalih, temveč na prostovoljcih, ki se za to odločijo sami.

 

vem pa, da na živalih preizkušata podjetji Krka in Lek.

 

drugih podjetij kaj dosti niti ne poznam oz. mi na email niso odgovorila. verjetno bi bilo drugače, če bi se nanje obrnila v okviru kakšnega društva, ne samo kot posameznica. je komu znana kakšna pobuda v to smer? oziroma, ali kdo pozna še katero od slovenskih podjetij, ki, uradno potrjeno, izdelkov ne preizkuša na živalih?

Share this post


Link to post
Share on other sites
na spletni povezavi lahko najdete seznam podjetij, ki ne povzročajo trpljenja živalim - in tistih, ki žal tako delujejo. :( no, vsekakor ga je potrebno dopolniti tudi s slovenskimi proizvajalci, našteti so večinoma tuji.

http://www.ljudjeza.org/poskusi.html

Mislim, da kozmetika ni več tako problematična, kot je bila včasih. Še vedno pa se veliko poskusov opravlja na živalih v postopku nastanka zdravil idr. "družbeno koristnih" pripomočkov. Dovoljenja za takšne poskuse pri nas izdaja Veterinarska inšpekcija. Če se prav spomnim, je v letu 2005 izdala okrog 100 dovoljenj. Seznam je mogoče dobiti, ker gre za informacije javnega značaja, mogoče ga bom kmalu imel v rokah :taptap::read_this:.

 

lp

Draftsman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taši Delek,

 

vem pa, da na živalih preizkušata podjetji Krka in Lek.
v nekaterih medijih sem zasledila podatek, da podjetje Lek kozmetika ne preizkuša svojih izdelkov na živalih (oz. na živalih niso preizkušene niti sestavine, iz katerih proizvajajo) in da bodo to označili tudi na svoji spletni strani. podatek sem preverila in ugotovila, da imajo na spletni strani res to označbo, zato sem se obrnila tudi na njihovo vodjo marketinga in prejela naslednji odgovor:

 

Spoštovani,

 

Vsi izdelki Lek Kozmetike so proizvedeni v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo, ki pa ne predpisuje nobene oznake za ne testiranje na živalih in je zato tudi nimamo na izdelkih.

 

Preden damo naše izdelke na trg so testirani tako, da zagotavljajo varnost potrošnika. Izdelki se najprej testirajo v naših laboratorijih (stabilnost, kompatibilnost z embalažo...), nato se opravijo mikrobiološki in dermatološki testi in pri specialnih izdelkih še testi učinkovitosti. Mikrobiološko neoporečnost testiramo v validiranem laboratoriju v Nemčiji in na Inštitutu za varovanje zdravja v Ljubljani. Dermatološko testiranje poteka na prostovoljcih v validirani dermatološki ustanovi. Teste učinkovitosti opravljamo v validiranem laboratoriju v Nemčiji.

 

V skladu z zakonodajo se surovine za namen uporabe v kozmetičnih proizvodih ne testirajo na živalih, enako velja za izdelke.

 

Lep pozdrav,

Renata Lovrak

Vodja Marketinga

 

Ne vidim razloga, da tej izjavi ne bi verjela. Lek kozmetika je zato odslej zame črtana s "črne liste" podjetij, ki preizkušajo svoje izdelke na živalih (seveda le v tistem delu, ki se nanaša na Lek kozmetiko, ne pa tudi na Lekovo proizvodnjo farmacevtskih izdelkov - tega pa nisem preverila). Upam, da bodo vendarle to dejstvo tudi označili na embalaži svojih izdelkov.

 

Res pa je, kot praviš, Draftsman, bolj problematično je opravljanje poskusov na živalih v postopku nastanka zdravil. Ali lahko posreduješ link do strani, kjer je seznam tovrstnih podjetij dostopen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Živjo,

Res pa je, kot praviš, Draftsman, bolj problematično je opravljanje poskusov na živalih v postopku nastanka zdravil. Ali lahko posreduješ link do strani, kjer je seznam tovrstnih podjetij dostopen?
Mislim, da takšna stran ne obstaja. Bom pa v kratkem prejel omenjeni seznam in ga tudi objavil. Farmacevtske firme ponavadi rečejo, da za kozmetiko ne delajo poskusov na živalih (mislim, da jih glede na našo zakonodajo tudi ne smejo), drugače pa pravijo, da ravnajo v skladu z zakonom (ki pa dovoljuje poskuse za potrebe zdravil ipd.)

 

lp

Draftsman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taši delek,

 

tako pišejo Siolove novice:

 

Evropsko partnerstvo za spodbujanje raziskovalnih metod za postopno ukinitev poskusov na živalih je ta teden objavilo delovni načrt za preoblikovanje, omejevanje in ukinjanje poskusov na živalih. Evropska komisija je v tem okviru oblikovala smernice za označevanje kozmetičnih izdelkov z napisi "ni preizkušeno na živalih" ter enotna merila za uporabo teh napisov.

 

Smernice komisije za označevanje kozmetičnih izdelkov določajo, da nove oznake ne smejo zavajati uporabnikov niti spodbujati nelojalne konkurence. Podjetja, ki bodo želela svoje izdelke opremiti z napisi "ni preizkušeno na živalih", bodo vsebino napisa morale tudi dokazati v skladu s predpisanimi postopki.

 

Evropska komisija je sicer v okviru prizadevanj za zaščito živali 16. junija sprožila devettedensko spletno posvetovanje laične in strokovne javnosti o okrepitvi zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvenih raziskavah. Namen posvetovanja je izboljšati zakonodajo, ki opredeljuje uporabo živali v znanstvenih poskusih. V posvetovanju je mogoče sodelovati tudi na spletni povezavi: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/di...animals&lang=sl

 

Vabljeni, da tudi vi posredujete svoje mnenje!  :yes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...