Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
GnamDrug

Budino rojstvo

Recommended Posts

(: Taši delek

 

Prvo dejanje: spust iz Tušite

 

Ko je Buda Učil v Tušita raju, ki je  kraljestvo kjer deve (bogovi) prebivajo in je tudi sambogakaja področje, Ga je zvok prešnjega nagiba spomnil, da je se je potrebno roditi v naš svet in učiti Darmo.

 

V obzir je vzel pet stvari: dežela v kateri se bo rodil (ki je bila Kapila v današnjem Nepalu), kasta v kateri se bo rodil (to je bila kraljeva družina), družina v kateri se bo rodil (to je bila šakja družina), kdo bo njegova mati (to je bila Majadevi) in pravi čas, ko naj se rodi (to se je zgodilo, ko je pet degeneracij v višku, naš čas!)

 

Ko je prišel do teh ugotovitev, se je odločil, da zapusti Tušita raj in se rodi v našem svetu. To izjemno dejanje zapustitve Tušite, da bi se rodil je izjemno pomembno. Bilo je namenjeno, da nas uči, da Nekdo, ki je dosegel prebujenje  ni več suženj svoje karme inn ima popolno oblast nad vsem kar ona ali on naredi. Tako se je Buda odločil, da se bo rodil v našem svetu, zato ker je bil čas pravi in ker nam je hotel pokazati, da nekdo, ki je prebujen ima oblast nad vsem kar on ali ona dela.

 

Drugo dejanje: spočetje v Maternici

 

Buda je bil spočet v maternici svoje matere Mayadevi (v obliki Belega slona se je spustil iz Tušite in vstopil v maternico neomadeževano). Nekdo bi lahko pomišljal zakaj je bil spočet in potem rodil. Če je imel popolno oblast nad vsem, potem zakaj se ni čudežno rodil iz lotusa, to bi bilo zelo impresivno in privlačno mnogim ljudem. Budino dolgoročno razmišljanje je bilo tudi usmerjeno tudi k njegovim prihodnjim učencem, ki bojo inspirirani zaradi Bude, ki je vadil in dosegel razvetljenje, ko je začel kot mi. Če bi bil rojen v lotusu bi mislili, da nobeno običajno človeško bitje ne more doseči stanja razsvetljenja, ker oni sami nimajo enakih čudežnih moči. Torej Buda je vstopil v Maternico, je bil Spočet, da bi nam pokazal, da celo navadno človeško bitje lahko doseže najvišjo Realizacijo. To je naredil, da navdušil prepričanje in zaupanje v svoje prihodnje učence.

 

Tretje dejanje: Rojstvo v vrtu Lumbini, Nepal

 

Čeprav se je Buda rodil kot navadno človeško bitje, je bilo nekaj posebnega ob njegovem rojstvu. Buda je pričel iz telesa svoje Matere na njeni desni strani. Nekateri ljudje bi pomislili kako je to mogoče?! Mislili bi, "Kaj se je pravzaprav zgodilo? Se je razpočil toraks?" Nekomu ni treba razmišljati v terminih anatomičnih problemov, ker Buda je bil čudežno bitje in se je enostavno rodil skozi Materino desno stranjo brez bolečine in problemov.

 

V času Budinega rojstva, je bilo veliko izjemnih stvari, ki so se dogajale. Nenadoma so je žito kalilo. Po vsem področju Lumbinija  so se pojavila drevesa in redke rože, kot je npr. Udumbara roža, ki ni nikoli rasla na tem področju je začela povsod cveteti. Pričakovano takim dogodkom,  mu je od tega trenutka naprej, mu je bio ime Sidarta (v sanskritu) in v tibetanščini Tungye Drup, kar pomeni "ta, ki naredi vse mogoče." Kot posledica soodvisnega izvora, prisotnost visoko uresničenega posameznika izvaja spremembe v okolju kot je naprimer cvetenje rož.

 

Četrto dejanje:Vaja umetnosti, rokodelstva in Znanosti

 

Nekaj let kasneje, ko je Buda nekoliko že zrastel, je bil izobraževan, torej je bil učen. To je lahko presenetljivo, ker Buda je že bil prebujen ali vsaj Veliki bodisatva umirjen v desetem nivoju (bhumi; obstoji deset stopenj razvoja Bodisatve).

 

Posamezniki bi mislili, da ni potrebno Zanj, da se uri v vsakdanjih spretnostih, ker bi jih on moral znati naravno. Vendar zato obstaja poseben razlog. Želel je nasprotovati različnim napačnim predstavam, ki bi jih lahko imeli. Eno od teh napačnih predstav je, da je Buda zgolj meditator brez akademske izobrazbe.

 

Naslednja zgrešena predstava je predstava da že obvlada vse to znanje, torej se On ne rabi učiti. To vzpodbuja skrbi, da če mi navadni smrtniki poskušamo Učenja nas to ne pripelje do rezultatov. Ali celo bi ljudje pomislili, da Buda nima nobenih kvalitet in da se mu nikoli ni bilo potrebno učiti.

 

Torej, da presežemo te napačne predstave je Buda delal na tem, da postane šolar in zelo spreten v različnih umetnostih. To nam tudi pokazuje, da je nujno dobiti polno znanje kulturi kateri pripadamo. Mi moramo biti neodvisni od različnih pozitivnih aspektov naše kulture  in potem postati oddajnik za darmo.

 

Peto dejanje:Poroka z Jašodharo, rojstvo njegovega sina Rahule in uživanje rojalnega življenja.

 

Buda je to naredil, da njegovi prihodnji sodelavci ne bi razmišljali, da buda ali prebujena oseba je nezmožna sprejmati užitke ali imeti potrebo po užitkih. Eden izmed ostalih razlogov za Budo, da je imel tako občutij polno življenje, je želel pokazati, da čeprav je on imel vsa prijetna veseljačenja, on ni bil zadovoljen s temi uživanji, ker je razumel, da tam so večja zadovoljstva.

 

šesto dejanje: Odpovedanje Samsari in opustitev  življenja kot princ

 

Kraljeva palača kjer je bil Buda je bila obdana z visokimi zidovi in štirimi vrati, vsaka od njih usmerjena v eno od glavnih točk. Buda se je sprehodil izven območja palače, vsakič je odšel skozi druga vrata. Vsakič je videl nekaj, kar  je naučilo.

 

Prvikrat, ko je šel ven skozi vzhodna vrata in je videl trpljenje ostarega  človeka, je odkril, da vsi osebki izkusimo iz degeneracijo telesa. Naslednijč, ko je zapustil palačo skozi južna vrata je videl bolano osebo in odkril trpljenje, ki ga izkusimo vsi ljudje. še naslednjič je šel On skozi zahodna vrata in videl mrtvega človeka in odkril trpljenje, ki ga povzroča bolečina smrti. To ga je zelo prizadelo, kajti ugotovil je, da ne glede kako si bogat, ne glede kako si mogočen, ne glede koliko zadovoljstva in zabave imaš, ne moreš narediti ničda bi ubežal trpljenju, ki ga prinača starost, bolezen in smrt. Ugotovil, da temu ni mogoče uiti; celo kralj si ne more kupiti svojo pot iz tega trpljenja.

 

Potem pa je Budda le ugotovil, da je tukaj morebiti pot ven. Buda je to razumel, ko je šel ven skozi severna vrata in je videl meniha, ki berači. Ta trenutek je začutil ogromno izčrpanost od tega sveta in se odpovedal svetu v starosti 29-tih let. Zapustil je svoje samsarično prinčevsko življenje v iskanju resnice. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...