Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
draftsman

Budistična Praksa Spreminja Možgane

Recommended Posts

Moč meditacije

 

Z mislimi lahko spreminjamo možgane, misli torej spreminjajo materijo. Razumljivo zaenkrat brez pretiravanja glede vseh možnosti takšnih sprememb. Toda vse kaže, da je doživljanje sreče mogoče izboljšati z meditacijo. Skupina budističnih menihov iz Tibeta, ki so dolga leta meditirali oziroma trenirali možgane z njihovo tehniko doživljanja čistega sočutja do drugih ljudi (empatijo in materinsko ljubeznijo), je odšla na meritve na Univerzo Wisconsin, ZDA. Meritve so opravili še na skupini novincev, ki so opravili tečaj osnovnih tehnik budistične meditacije. Meritve (fMRI) med meditacijo so pokazale pri obeh skupinah, da so svoj razum in čustva usmerili k drugim. Toda pri tem je bila znatno večja aktivnost v možganskem omrežju pri prvi skupini. Kaže, da so se povezave med predeli možganov in središči čustvovanja okrepile z leti meditacije, oziroma da so zveze med razmišljanjem in čustvovanjem postale močnejše. Najbolj presenetljiva razlika pa je bila v levem prednjem delu možganske skorje na mestu, kjer doživljamo srečo. Ko so menihi porajali čustva sočutja, je aktivnost v levem delu možganske skorje preplavila, premagala aktivnosti v desnem delu, kjer je središče negativnih razpoloženj. In sicer do ravni, stopnje, ki ni bila nikoli prej ugotovljena pri merjenju čiste zavestne aktivnosti ljudi. Toda takšne razlike v aktivnosti leve glede na desno stran možganske skorje niso ugotovili pri novincih. Skratka, domneva se, da je pozitivno mišljenje sposobnost, ki jo je mogoče pridobiti z vajami.

 

Misli lahko spreminjajo možgane (Nevroznanost), Vlado Klemenčič, Delo, priloga Znanost, četrtek 29. 3. 2007, str. 25.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tashi Delek

 

Zanimivost, ki sem jo opazil pri sebi, ko sem se srečal z sočutjem in z nje aplikacijo, je da sem se naučil sprejemanja. Sprejemanje je zame osnova sočutja. Stvari nisem več zavračal ali spreminjal. In zgodilo se je novo. Buda Šakjamuni ni učil z dogmami ampak je učil tako da je odkrival resnico, sloj za slojem. Tako je učil on pravi naravi pojavov.

Ko sem začel sprejemati se je pred mano začelo pojavljati in odkrivati narava pravega obstoja mene in pojavov, ki so me obdajali. Doživljal sem resnico. Ne samo da je življenje postalo navdihujoče. Preplavljati me je začela tudi sreča. Sreča, ki jo prinesejo majhne in pogumne stvari.

Priti do resnice je težko in meditacija je prava pot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragi GnamDrug,

hvala za to tvoje (vaše) sporočilo. Lepo ga je bilo prebrati.

Lep pozdrav,

pamo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...