Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
GnamDrug

Smrt

Recommended Posts

Rečeno je, da so vsa čuteča bitja nekoč bila nače matere...

 

Sočustvujem z živalmi, ki umirajo pod našim nožem same, zbegane, topih pogledov brez pietete, ko jim kri odteka in drgetajo nemočne v objemu Samsare.

Kaj pa smrt brez akterja. Rastline mesojedke na primer se preživljajo tako, da lovijo in prebavljajo žuželke. Lama Shenphen Rinpoče in druge bude učijo, da rastline nimajo uma. Torej niso vpete v ciklični krog ponovnega rojstva. Dejanje - rastlina ubije žuželko, kje je potem tukaj morilec. Je to samomor. Kje je karma, ki je "ubila". Kdo je poklical smrt? Je to opravičilo za grehe, ki jih nosi? Smrt je, ampak ali je to dejanje. Od kod pride ta karma rastline (kajti na nekem nivoju naj "bi bilo vse karma") in v kam gre? Kdo prenaša posledice za to dejanje? Je to drugačna smrt, smrt, ki daje možnost osvoboditve?

Minevanje je resničnost relativnega obstoja pojavov. Torej smrt njen spremljevalec in dokaz. Rad imam smrt. Konec preteklosti in možnost vstajenja. Z ljubeznijo dajem, da presežem trpljenje ob smrti in izstopim iz kroga Samsare. Smrt, danes ti dajem svoje telo za dobrobit vseh čutečih bitij. ://

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ani.Chödrön

Lep pozdrav!

 

Dejanje - rastlina ubije žuželko, kje je potem tukaj morilec.
In kje je "morilec", ko človeku zdrsne v gorah in pade v prepad? Karmične vzroke ustvarjamo sami. Tako pozitivne kot negativne. Kar ni slabo: odgovornost za našo prihodnost je v naših rokah, v tem nismo marioneta kakšnega zunanjega bitja. Smo pa nevedni in premalo pozorni na to, kakšno karmo si ustvarjamo, torej kakšno prihodnost si gradimo.

 

Je to opravičilo za grehe, ki jih nosi?
Budisti raje kot o krivdi in grehu govorimo o odgovornosti in možnosti izbire. O prevzemanju odgovornosti za to, kar smo ustvarjali v preteklosti, ter odgovornosti (do drugih in do razvijanja svojih potencialov), ki nam jo nalaga sedanji trenutek.

 

Je to drugačna smrt, smrt, ki daje možnost osvoboditve?
Smrt lahko prinaša možnost osvoboditve: kadar je proces umiranja zavesten in preobražen v duhovno prakso, na podlagi predhodnega meditativnega urjenja, pod vodstvom Mojstra.

 

Minevanje je resničnost relativnega obstoja pojavov. (...) Konec preteklosti in možnost vstajenja.
;) Z drugimi besedami: vsak trenutek skriva v sebi potencial preobrazbe.

 

Z ljubeznijo dajem, da presežem trpljenje ob smrti in izstopim iz kroga Samsare. Smrt, danes ti dajem svoje telo za dobrobit vseh čutečih bitij.
Ne vem, kaj ste s tem mislili, zveni pa zelo dvoumno. Strinjam se s Simono iz angleškega foruma: "Da bi koristili čutečim bitjem, naj umre vaša iluzija o tem, kako zaznavate telo, ne telo samo."

In kar se tiče Sugatagarbhe (navezava na angl. forum): različni učenci dobivajo različne napotke. V vsakem primeru, ne glede na to, kaj zahteva napotek, pa je njegov smisel notranja preobrazba uma - samo dejanje ne vodi v Razsvetljenje.

 

Vse dobro,

chödrön

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...