Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Khyenrab

19.09.2004 - Delo

Recommended Posts

Relikvije budističnih mojstrov tudi v Ljubljani

 

Ljubljana - V Muzeju novejše zgodovine na Celovški 23 v Ljubljani bodo od 10. do 18. ure na ogled relikvije tibetanskih, indijskih in kitajskih budističnih mojstrov. Pri relikvijah gre večinoma za kristalne, bisernate usedline, nabrane iz pepela, ki je ostal po kremaciji duhovnih mojstrov. Zbirka pod naslovom Relikvije Bude in budističnih mojstrov bo po svetu potovala do leta 2008, ko bo vstavljena v 152 metrov visok kip bude Maitreje, ki ga gradijo v mestu Kushinagar v severni Indiji.

 

Nekatere od relikvij so stare okoli 2500 let, druge so podarili muzeji in samostani, nekatere pa so bile rešene iz kipov v Tibetu, kjer so bile shranjene do kitajske okupacije Tibeta leta 1959, so sporočili iz Dharmaling - tibetanske budistične kongregacije, ki razstavo organizira v Sloveniji in Avstriji.

 

Zbirka je del Projekta Maitreja, po svetu pa potuje od marca 2001, ko jo je na pot pospremil pobudnik projekta, lama Zopa Rinpoce. Od tedaj so bile relikvije razstavljene v templjih, meditacijskih centrih in drugih javnih prostorih vsega sveta."Ogled svetih relikvij nas navdihuje k razvijanju našega lastnega srca in duha, k razvijanju ljubeče prijaznosti in sočutja ter k razumevanju duhovnih učenj," je zapisano na spletni strani organizatorja razstave.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...