Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

18. 9. 2004 - Delo

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Budistične relikvije v Muzeju novejše zgodovine

 

Kristalne kroglice so videti kot čudež

 

Izjemno redka razstava budističnih relikvij bo čez vikend obiskala Ljubljano - Kulturna, zgodovinska, verska in znanstvena posebnost

 

Budistične relikvije niso kosti sumljivega izvora. Tudi niso predmet trgovanja. Pač pa so kristalne tvorbe, tradicionalno skrite v notranjost odročnih samostanov, kjer že stoletja budijo duha tamkajšnjih meditantov. Zato je zelo nenavadno, da se je odpravila na svetovno turnejo cela povorka budističnih relikvij. Tudi v naše kraje, konkretno 18. in 19. septembra v ljubljanski Cekinov grad. Verjetno prvič in zadnjič.

 

Povod temu nenavadnemu dogodku je še en nenavaden dogodek. Po tem, ko so talibanski bojevniki v afganistanskem skalovju zbombardirali 55 metrov visok kip Bude iz tretjega stoletja, bo v Kušinagarju, v Indijski državi Utar Pradeš zrasel kip Bude Majtreje, ki se bo leta 2008, ko naj bi bil zgrajen, s svojimi 152 metri verjetno uvrstil v Guinessovo knjigo rekordov kot najvišji kip na svetu.

 

Kipi skozi tisočletja obeležujejo vrednote, ki naj bi presegale zgodovino ene generacije človeštva. Kip Bude Majtreje, njegovo ime pomeni ljubeče sočutje, v svojem drobovju skriva velik humanitarni projekt. V tej 17-nadstropni stavbi bo prostor za dragoceno zbirko verske umetnosti, templje, molilnice in meditacijske prostore, razstavne dvorane in predavalnice, muzej, knjižnico, avdio-video gledališče in vse, kar je potrebno za dobro počutje gostov. V okoliškem parku bodo postavljeni paviljoni, vodnjaki, igrišča in podobno, tam bosta tudi samostana za budistične nune in menihe. Prihodki Projekta Majtreja bodo namenjeni izobraževanju in zdravljenju okoliških prebivalcev, ne glede na veroizpoved, kasto, spol ali socialni status. Humanitarni del projekta že teče in pomaga predvsem najrevnejšim hinduističnim in muslimanskim otrokom. Ta izjemni arhitekturni dosežek, ki zaposluje mednarodno ekipo z najsodobnejšim tehnološkim znanjem naj bi nosil garancijo 1000 let, ob tem pa obeleževal in promoviral pozitivne vrednote, ki so nujne za svetovni mir.

 

Temu je namenjena tudi razstava relikvij, ki bodo nekoč skrbno shranjene v notranjosti kipa, danes pa krožijo po svetu in te dni prihajajo v Ljubljano. Del relikvij izhaja iz Tibetanskih samostanov, ki so jih pred pogromom Kitajskih čet uspeli rešiti bežeči menihi; del so mentorju razstave, Lami Zopi Rinpočeju, donirali muzeji in samostani vseh budističnih tradicij. Razstava tako predstavlja izjemno redek kulturni dokument, ki nam je na zahodu običajno nedostopen. Lama Zopa Rinpoče, eden na zahodu najbolj znanih budističnih mojstrov, je skrbno proučil pristnost vsake relikvije. Budisti so prepričani, da so relikvije utelešenje duha pokojnih, zato ne preseneča, da jih varujejo kot bi varovali živega Budo.

 

Kaj so torej budistične relikvije? Zgodba se začne v menihovi vsakdanji meditaciji. To elaborirano budistično znanost o umu naj bi nekateri razvili do te mere, da jih v meditaciji niti smrt ne zmoti. Medtem, ko je v času umiranja njihovo telo že klinično mrtvo, se meditacija nadaljuje, predel okoli srca ostane topel, koža ohrani elastičnost in del sijaja. To lahko traja več dni, ko pa izkušeni meditant izstopi iz stanja meditacije, se razkrajanje trupla dovrši kot ga poznamo pri običajnih smrtnikih. A pri najvišjih mojstrih se zgodba s tem ne neha - najbolj zanimiv del je pokop. Tako med budisti kroži video posnetek obrednega sežiga Lame Končoga, znamenitega meditacijskega mojstra in učenjaka. Tam lahko vidimo, kako poteka obred, kako pokojnega mojstra zažgejo in kako se udeleženci namerijo shraniti pepel v dragoceno žaro. A na njihovo presenečenje se iz kot dih rahlega pepela belo zasveti kristalna kroglica. In malo naprej še ena. In še ena. Na desetine jih je, različnih velikosti in odtenkov in pred očmi vseh prisotnih in video kamere se veselo množijo. Ena se razpoči v dve in tako jih je na koncu več sto.

 

Fenomen je redek, a tam prisotnim ne pomeni čudeža: sodi v tradicijo budističnih obsmrtnih dogodkov in predstavlja sočutno dejanje pokojnih učiteljev, s katerim večajo vero budistov. "Na ta način smo lahko še vedno deležni njihovega blagoslova," je povedal Lama Shenphen Rinpoče, predstojnik Dharmalinga, kateremu je Lama Zopa Rinpoče poveril organizacijo razstave za Slovenijo in Avstrijo. Dharmaling je največja budistična verska skupnost v Sloveniji.

 

Vendar razstave relikvij ne bi bila "prava", če je ne bi spremljali čudeži: "Ogled svetih relikvij nas navdihuje k razvijanju naših lastnih src in uma, k razvijanju ljubeče prijaznosti in sočutja in k razumevanju duhovnih učenj. Med turnejo relikvij se je zgodilo več čudežev, kot na primer ozdravitve resnih bolezni," je zaključil Lama Shenphen Rinpoče.

 

 

Foto: Relikvije Bude Šakjamunija, ki so se pojavile med pepelom po sežigu Prebujenega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...