Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

September 2004 - Profit

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Budistični menihi nimajo cenika

 

Budistični menihi po zakonih, ki jih je postavil Buda Šakjamuni, ne smejo delati za denar. Lahko pa prejemajo prostovoljne prispevke. Namen tega pravila je, da budistična učenja niso dostopna le tistim, ki si jih lahko privoščijo, biti morajo enako dostopna vsem socialnim slojem.

 

Ko vstopimo v budistične templje, ugotovimo, da je ljudstvo skozi zgodovino očitno visoko cenilo ponudbo budističnih menihov - kipi, slike, obredni predmeti in dragocene relikvije imajo materialno, umetnostno-zgodovinsko in duhovno vrednost. Dolga stoletja so menihi (in ponekod še vedno) skupnosti zagotavljali zdravstveno in duhovno oskrbo, bili so njeno vezivo in kulturna nadgradnja, povezani z vsemi segmenti življenja.

 

Danes živijo menihi po istih pravilih kot pred 26 stoletji, ko so bila postavljena. Tudi na zahodu, kjer vlada popolna sekularizacija, ne postavljajo cen svojih storitev, višino donacij določijo tisti, ki so jim storitve namenjene. Glavni vir modrosti in miru za obiskovalce in finančnih sredstev za budistično skupnost so učenja in meditativne prakse, občasno tudi obredi. Tako je tudi pri slovenski Budistični kongregaciji Dharmaling, ki del prejetega denarja namenja kritju stroškov, del pa v dobrodelne namene. Življenje skupnosti je skromno. Na podlagi vsega tega se nekateri odločijo nakazati malce več denarja na bančni račun skupnosti. Vsak presežek gre takoj naprej v obtok in domet delovanja skupnosti se na ta način širi.

 

Na zahodu, tudi pri nas, so duhovne dejavnosti pogosto prej odskočna deska za osebno korist kot dejanska altruistična naravnanost. Tako lahko naletimo na oblike financiranja, ki niso v skladu z etiko, ki jo "duhovni pridigarji" razglašajo. Lama Shenphen Rinpoče, predstojnik Dharmalinga, se od te drže strogo distancira: "Budizem je naše življenje, menihi in nune so predani duhovnosti. Tu ne gre za denar, niti ne za kariero, ne gre za egotrip. Ves denar, ki ga dobimo z donacijami, je porabljen za dobrobit drugih."

 

Na različne načine: skozi dobrodelne, kulturne, zdravstvene, terapevtske in verske dejavnosti. 18. in 19. septembra bo Dharmaling pripeljal v Muzej novejše zgodovine v Ljubljani (Cekinov grad) Turnejo budističnih relikvij, izjemno redko razstavo, morda edino na svetu, saj so budistične relikvije običajno zaklenjene v relikvarije budističnih samostanov in se od tam ne ganejo. Človek, ki se želi prištevati med splošno izobražene zato obiska razstave ne bi smel zamuditi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...