Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

September 2003 - Delo

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Registrirana triintrideseta verska skupnost

 

Tibetanski budizem v Sloveniji zdaj legalen

 

Tibetansko budistično versko skupnost Dharmaling pri nas vodi Lama Shenphen Rinpoče, ki je že dvakrat obiskal Drnovška

 

Ljubljana - V petek je bila po dobre pol leta čakanja registrirana tibetanska budistična verska skupnost Dharmaling - Skupnost za ohranjanje tradicije vadžrajana. V Sloveniji se je pojavila septembra lani, s prihodom njenega ustanovitelja, Lame Shenphena Rinpočeja. Skupnost z že več kot 100 rednimi člani se hitro širi - tudi zaradi številnih in raznolikih dejavnosti.

 

Lama Shenphen Rinpoche, ki deluje kot menih že od svojega šestnajstega leta, je bil pred kratkim v Tibetu ustoličen v tulkuja in s tem prejel enega najvišjih nazivov v budistični hierarhiji. Končal je osnovni študij medicine, da bi lahko pomagal na humanitarnem področju in ustanovil AMCHI, dobrodelno organizacijo. Osnoval je Dharmaling, budistično versko skupnost iste šole in tradicije, kot ji pripada N.S. Dalajlama. Zdravil, organiziral dejavnosti in predaval je po Franciji, Avstriji, Španiji, Grčiji, Romuniji, Rusiji, Švici, Ameriki, Kitajski, Nepalu, Indiji in Tibetu. Po enem teh predavanj je bil prvič povabljen v Ljubljano, po številnih prošnjah pa se je septembra 2002 preselil v Slovenijo. Trenutno z njim živita še dva budistična redovnika, francoski menih in ruska nuna.

Tibetanski budizem sta v Sloveniji popularizirala Društvo za podporo Tibetu in budistično društvo Madyamika z Mahajana, Teravada in Zen sekcijo, verjetno pa je za njegovo priljubljenost največ naredil obisk N.S. Dalajlame v Sloveniji. Madyamika ima redne organizirane dejavnosti, vendar vse sekcije delujejo brez duhovnika oz. učitelja (Lame, Bhikkhuja ali Roshija), ki bi živel v Sloveniji. Dharmaling je tako edina aktivna registrirana budistična skupnost z vodstvom kvalificiranega učitelja. V Sloveniji se je Dharmaling udomačil predvsem skozi predavanja in meditacije.

Odkar so Kitajci pred štiridesetimi leti zasedli Tibet, budizem počasi poganja korenine na zahodu. Budizem odgovarja na mnoga vprašanja, ki v drugih zahodnih tradicijah pogosto ostajajo neodgovorjena, pojasnjuje zanimanje za budizem Rinpoche. Podaja orodja za delo na umu, ki niso kulturno utemeljena, zato jih lahko uporabljajo tako Tibetanci kot Evropejci, Američani idr.

Urniki Lame Shenphena Rinpočeja (znan je tudi kot Karnang Gendune Rabgye Tulku) so vedno močno natrpani. Vabila so vse številnejša (med drugim je dvakrat obiskal Janeza Drnovška), želje po zdravljenju ne usahnejo (Lama se že od svojega šestnajstega leta posveča energetskem zdravljenju, s tem namenom sprejema ljudi vsak dan), verska skupnost pa tudi prispeva svoje pobude. Dharmaling ima v načrtu mdr. izdajanje knjig - za odrasle in otroke, povabilo priznanih eminenc tibetanskega budizma, prevode izbranih praks in komentarjev budističnih svetih tekstov. Letos bo stekel prvi budistični meditativni umik. Želja obstaja tudi po ustanovitvi šoli, ki ne bi bila verske narave, bi pa delovala po etičnih načelih budizma. Letos namerava Dharmaling graditi budistični tempelj, namenjen praksi in učenju, v bližini Ljubljane, z vsem potrebnim, kar je potrebno, da ljudje pridejo na večdnevni ali večtedenski meditativni umik. Program rednih učenj in skupinskih praks se bo ponovno začel 19. septembra. Dejavnosti Dharmalinga, razvidne tudi na njihovi spletni strani, so v celote brezplačne - omogočajo jih le prostovoljno delo in prispevki.

 

Foto: Voranc Vogel: Tulku Lama Shenphen Rinpoče

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...