Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

Zima 2005 - Astro Novice

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Lama Shenphen Rinpoče

 

Visoki mojster - prijazni duhovni prijatelj

Lama Shenphen Rinpoče je budistični menih. A ne kakršenkoli. Je prvi zahodni budistični menih, ki je bil uradno priznan kot reinkarnacija visokega lame v kateremkoli samostanu v Tibetu. Odlikujejo ga zdravljenje z rokami, visoka modrost in pristen človeški stik, s katerim osvoji srca bolnikov in poslušalcev. Rojen je bil v Franciji in že dve leti in pol živi v Sloveniji, kjer vodi Budistično kongregacijo Dharmaling. Rinpoče združuje dva svetova - tradicionalni budizem in sodobni zahodni svet - in gradi mostove med kulturami. Vključno s številnimi mednarodnimi konferencami. Pravi, da most leži v naravi našega uma, ki je vedno enak, ne glede na barvo kože ali versko prepričanje.

V stik z budizmom ste prišli zgodaj, v otroštvu, in že prvi stik z budističnim mojstrom je bil odločilen. Kaj vas je pritegnilo?

V budizmu sem našel odgovore na vsa svoja vprašanja. Vzgojen sem bil v židovsko-krščanskem okolju, v katoliških šolah in ničesar nisem mogel vprašati o reinkarnaciji ali karmi, česarkoli o svetu duhovnosti.

Bi rekli, da je bila to srečanje karma ali usoda?

Karma, seveda! Budisti ne verjamemo prav dosti v usodo. Verjamemo, da smo sami izvor dogodkov, na katere naletimo. S tem mislim na to, da ustvarimo vzroke (karmična semena) za dogodke, ki jih bomo izkusili kasneje (karmične rezultate).

Ste bili rojeni z darom zdravljenja? Kako ste ga razvili?

Z njim sem bil rojen, kot sem ugotovil pri štirinajstih, ko sem to sposobnost odkril; razvijala se je skozi prakso in različne meditacije.

Kakšna je vloga astrologije v Tibetanskem Budizmu?

Astrologija zavzema v tibetanskem budizmu in tibetanski kulturi v celoti zelo pomemben prostor. Če želiš organizirati kaj pomembnega, preveriš, če je "astrološko dobro", da se to zgodi na ta ali oni dan. Če nekdo umre, preveriš z astrologijo, kateri je najpomembnejši dan za upepelitev, morda tudi kje se bo oseba ponovno rodila (v katerem kraljestvu). Če je nekdo bolan, lahko preverimo tudi pri astrologu, kateri so vzroki bolezni. In, običajno pri sedmih letih, lahko zaprosimo za analizo otrokovega natalnega horoskopa, da bi poznali njegove predispozicije.

Kakšno je razmerje med logiko in intuicijo v budistični praksi?

Morali bi definirati "intuicijo". Mnogo ljudi podaja različne opredelitve. V budizmu logika sledi razmišljanju, ki je utemeljeno na Besedilih, na razlagah. Videti je, da do intuicije prihaja bolj neposredno, iz "prisotnosti" dogodkov - ali skozi modrost ali pa neko vrsto jasnovidnosti.

Kakšno kolektivno karmo je ustvarilo miroljubno tibetansko ljudstvo, da mora tako trpeti?

Prvič, čeprav se je Modrost Budove Darme čudovito ohranila v tej deželi, "obkroženimi s snežnimi gorami", je ne smemo preveč idealizirati. To so ljudje; in lahko rečemo, da niso vsi Tibetanci tako miroljubni. Tibetanska zgodovina ni prosta nasilja, zarot, roparjev itd...

Karmo je težko povsem razumeti, če nismo Bude. Svoje razumevanje dogodkov pogosto omejujemo na eno življenje, vendar naša zavest prehaja iz življenja v življenje od časov brez začetka ter si nabira in izkuša karme. Skupino ljudi, ki gredo skozi boleče dogodke, tako kot Tibetanci zadnjih 40 let ali Židje med drugo svetovno vojno, sestavljajo bitja, ki so vsak posebej ustvarila takšno karmo, podobne karme, in se ponovno rodila v prostoru, kjer so izkusila rezultat. Vsi ljudje enega naroda morda niso bili člani istega naroda v njihovem preteklem življenju, lahko so živeli kjerkoli drugje na svetu. Ne moremo govoriti o "narodovi karmi", saj karmo ustvarja zavest in ista zavest jo tudi izkuša. Govorimo o skupini ljudi, ki so ustvarili podobno karmo in jo skupaj izkušajo na enem prostoru.

Kakšen je pomen sonca in lune v tibetanskem budizmu - na tibetanskih tankah (budističnih slikah) se pogosto pojavljata?

Luna je simbol Modrosti in sonce je simbol Metode. To sta dva "stebra" za razvijanje duhovnosti, ki vodi v Razsvetljenje. Lahko jih vidimo tudi kot dve "nasprotji", ki jih je treba združiti, da bi našli Resnični Mir.

Kaj so pravzaprav Bude in Razsvetljenje?

Ja, "kaj" in "kdo". Bude so bitja, ki so povsem osvobodila svojega duha vseh napačnih razumevanj in dosegla Vsevednost, Popolno Razsvetljenje.

Obenem pa je Buda naša lastna narava. Naš um ima potencial, da izrazi to kvaliteto, ki se imenuje "jasna in vsevedna"; zaenkrat je ne prepoznavamo, saj smo pod vplivom slepil, projekcij in polni konceptov.

Buda je primer in je cilj.

Kako lahko stopimo v stik s svojo globljo naravo?

Rekel bi, da je ključ uma "mirna meditacija". Obstaja več vrst meditacije, glede na trenutek dneva in tudi trenutek našega življenja. Meditacija nas približa našemu notranjemu bitju. Ko enkrat umirimo ta "opičji um", ki pleše od misli do misli med našima dvema ušesoma, lahko zaznavamo svet, notranji in zunanji, na dosti bolj jasen način.

Kako lahko vnesemo budizem v vsakdanje življenje?

Meditacija ni le sedenje na blazini. Meditiramo lahko v vsaki situaciji svojega vsakdana. V resnici je bolje, da to počnemo, če želimo obvladati svoje življenje, namesto, da bi bili pod vplivom dogodkov, ki nas obdajajo in polnijo naš um.

Budizem je daleč od dogme ali koncepta sektaštva; je "znanost uma". Način, kako ga je Buda učil, je mogoče prilagoditi vsakemu človeku, na kateremkoli kontinentu, katerekoli barve ali socialnega stanu. Vsak dan lahko skozi Darmo spoznavamo, kako poteka življenje; in vsak dan lahko prihajamo bližje Modrosti in Sočutju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...