Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

18. Oktober 2003 - Delo

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Konferenca kognitivnih znanosti - zbirališče radovednih tujcev

 

Ljubljana - "Kljub izjemnemu napredku znanosti ostaja vprašanje povezave med umom in telesom brez odgovora," je opozoril Igor Jerman, eden od organizatorjev mednarodne kognitivne konference, ki je v petek sklenila celotedenski program. Oba organizatorja, drugi je Igor Kononenko, sta med znanstveniki, ki so se že dokazali v klasičnem akademskem znanju in zdaj hodijo po njegovih robovih. V tem duhu, po robu znanega in priznanega, je stopala tudi kognitivna konferenca. Med 13. in 16. oktobrom je v dvorane Instituta Jožef Stefan privabila številne tuje akademike, domači pa so jo bolj ali manj ignorirali, od daleč pa tudi grajali.

"Bolj ali manj splošno je že poznano, da so možgani daleč najbolj zapleten sistem v vsem vesolju. Tako zelo, da ga nobena posamezna znanost ne more niti približno opisati. Interdisciplinarnost je že po definiciji nujna," nam je povedal Matjaž Gams, predsednik Društva kognitivnih znanosti in predsednik organizacijskega odbora Informacijske družbe 2003.

Interdisciplinarna naravnanost je prežemala vseh sedem sklopov konference. Tema povezave telesa in uma je aktualna, za širšo javnost pa je postala zanimiva skozi kvantno fiziko, odkritje človeškega genoma in širjenje komplementarne medicine. A za mnoge je še vedno provokativna. "Formalne znanosti s svojimi mehanizmi lahko opišejo večino stvari v materialnem svetu, v živem svetu pa je kar nekaj pojavov, ki jih z njimi težko opišemo. Zato smo po definiciji na robu tistega, kar znamo opisati s formalnimi metodami znanosti," je pojasnil Gams, Jerman pa je dodal: "Ena od potez konferenc kognitivnih znanosti je, da poskuša preseči konvencionalne znanosti in odpirati nova obzorja."

Konferenca je v klasičnih znanstvenih krogih, po pričakovanju, dvignila nemalo prahu. Odprla pa je tudi vprašanje, do kam sme seči znanstvena radovednost. Še največji kamen spotike je bila tema obsmrtnih doživetij, sekcijo je vodil psiholog Janek Musek (filozofska fakulteta). Tibetanski budistični menih Lama Shenphen Rinpoče je govoril o tabuju smrti in zatrdil, da budistična znanost ne vidi nikakršne povezave med obsmrtnimi doživetji in smrtjo. "Poznavanje procesa umiranja lahko pomaga tako v tem življenju kot v trenutku umiranja," je povedal Rinpoče in razgrnil zemljevid umiranja v skladu s starodavno budistično tradicijo. Janek Musek je podal rezultate dveh raziskav obsmrtnih doživetij v Sloveniji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...