Jump to content
Dharmaling Forums
Sign in to follow this  
Guest Ani.Chödrön

Maj 2003 - Viva

Recommended Posts

Guest Ani.Chödrön

Etika v zdravstvu

 

Lama Shenphen, tibetanski budistični menih in zdravitelj, je imel v zadnjem aprilskem tednu dve predavanji na temo etike v zdravstvu: 23.4.2003 v Kliničnem centru za medicinske sestre in 24.4.2003 na Medicinski fakulteti za študente zdravstvenih smeri.

Lama je izpostavil temeljni pomen motivacije in sočutja pri delu z bolniki. Prav altruistična motivacija je tista, ki lahko zdravstvenemu delavcu pomaga v včasih zelo zahtevnih razmerah ohraniti pozitivno naravnanost tako do dela kot do pacienta. Obenem pa se mora zavedati, je poudaril Lama Shenphen, da je temelj njegovega odnosa z okoljem njegova lastna notranja naravnanost. Obvladovanje lastnega stresa, recimo z meditacijo, učinkovito metodo, ki ni namenjena le budistom, je v pomoč tako zdravstvenemu delavcu kot pacientu.

Lama, ki je tudi sam delal v več bolnicah, je opomnil, da so bolnišnice dostikrat iz različnih razlogov nabite z veliko stresne energije, ki, ne pacientom, ne osebju, ne pripomorejo k uspešnemu zdravljenju. Na obeh predavanjih je poudaril dobrobit dela za druge, ki po budističnem nazoru velja za najvišjo osmislitev življenja, ter pomen motivacije - odločitve, kam se usmeriti vse svoje življenje. Brez te osmislitve motivacije hitro zmanjka in pojavi se nezadovoljstvo, je povedal. Mirnejši um in dobra motivacija pa človeku pomagata tudi v vsakdanjem življenju. Motivacija je pomembna tako pri usmeritvi osebja kot inštitucije.

Altruizem ni nujno vedno prisoten v zdravstvenih poklicih. Če človek nima pozitivnega vrednotenja svojega dela, ga v težkih trenutkih pri tem nič ne podpira. Brez etike postanemo sebični in gledamo predvsem na svoj ugled, položaj in finančno stanje. V zdravstvu je razmislek o tem še pomembnejši kot v poklicih, ki se ukvarjajo z materialnimi stvarmi. V primeru, da odkrijemo v sebi željo, da bi drugim resnično pomagali, je potrebno razvijanje potrpežljivosti, da lahko vzpostavimo z drugimi dobre odnose. V tem primeru je naša služba orodje pomoči drugim, ne le mehanično opravljeno delo.

V nasprotju s sodobnimi težnjami, včasih etika zadeva tudi uporabo metod, ki vzamejo več časa in energije, pa so vendarle daljnoročno učinkovitejše. Etika se nanaša tudi na izbiro terapije: večina terapij se bori proti nečemu, le malo je takih, da podpirajo imunski sistem. Če medicine ne gledamo le kot način odpravljanja simptomov, ampak tudi iskanje vzrokov, je medicina zelo obširno področje, katere zelo majhen del je vključen v konvencionalni šolski sistem.

Včasih ni lahko ravnati v različnih težkih situacijah, v katerih se znajdemo. Rinpoče je povedal, da je lahko v veliko pomoč nereligiozna meditacija: vodi v umiritev duha, ki nam omogoča, da bolje vidimo, kaj se dogaja v našem umu, česar se običajno ne zavedamo, kaj šele, da bi svobodno izbirali svoje reakcije. Razumevanje delovanja našega uma in razumevanje pomena etike nas privedeta do spoštovanja soljudi, je pojasnil Lama.

Po predavanju so medicinske sestre izrazile željo po vodenih meditacijah. Obe predavanji sta bili zastonj, s prostovoljnimi prispevki pa so bili deloma kriti stroški, ostalo pa je šlo v dobrodelne namene. Predavanji je organiziralo budistično društvo Dharmaling.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...